OM AKKREDITERING

 

Akkreditering er et system, der skal skabe tillid til, at de produkter og ydelser, som leveres, opfylder bestemte krav. Tilliden bygger på, at opfyldelse af kravene bedømmes af en kompetent og uvildig organisation, og at kravene er kendte for alle.

Akkreditering kan være et krav fra kunder eller myndigheder, eller et ønske fra virksomheden om at fremme afsætning af produkter/ydelser. Dokumentation for opfyldelse af internationalt anerkendte krav kan give adgang til nye markeder og kunder.

Når et bestemt produkt eller en bestemt ydelse ønskes anerkendt, kan det ske ved at produktet eller ydelsen bliver bedømt af en virksomhed, som udfører bedømmelsen under en akkreditering.

I Danmark er DANAK det nationale akkrediteringsorgan, hvilket er fastsat i bekendtgørelse 1230 af 11. december 2009. DANAK er medlem af de internationale sammenslutninger af akkrediteringsorganer, og DANAK følger deres tilgang til akkreditering.

Produkter eller ydelser, der udføres under DANAK akkreditering, anerkendes på en række områder på verdensplan. Det sker via en multilateral aftale om gensidig anerkendelse under organisationen EA, som omfatter Europa og enkelte stater udenfor. Desuden er der indgået aftaler under de globale organisationer IAF og ILAC, som sikrer, at akkrediteringer også anerkendes internationalt.

Læs mere om internationale regler og samarbejde om akkreditering her

EA’s beskrivelse af akkreditering kan findes her

STANDARDER, ORDNINGER OG ANDRE KRAV

Det overordnede grundlag for akkreditering er opfyldelse af internationalt anerkendte akkrediteringsstandarder med krav til fx prøvning, inspektion eller certificering. De standarder henvender sig til virksomheder, der skal kontrollere produkter/ydelser. Der er også en standard, som beskriver krav til akkrediteringsorganer.

Herudover har DANAK udgivet akkrediteringsbestemmelser, som er baseret på krav fra internationale organisationer som EA, IAF og ILAC. Disse dokumenter indeholder fortolkning af ovenstående standarder. Desuden udsender DANAK akkrediteringsmeddelelser med vejledning om og praktisk information om akkreditering hos DANAK.

Krav til produkt/ydelse er beskrevet særskilt, og handler om krav til den leverende virksomhed. Sådanne krav kan findes i lovgivning, internationale standarder eller selvstændigt udviklede kravdokumenter. Hvordan opfyldelse af disse krav skal bedømmes, fremgår af ordninger på de forskellige områder. Ordninger kan være beskrevet i dokumenterne med krav til produktet eller i selvstændige dokumenter.

Med henblik på at krav om akkreditering kan anføres entydigt i bekendtgørelser og andre dokumenter om ordninger, har DANAK udarbejdet en vejledning, som fremgår af akkrediteringsmeddelelse AMF 08. 

Læs mere om kravdokumenter her

AKKREDITERING ER KONTROL AF UDFØRT BEDØMMELSE

Ved akkreditering bedømmer DANAK de virksomheder, der udfører bedømmelse (fx prøvning, inspektion eller certificering). Bedømmelsen omfatter opfyldelse af de relevante krav anført ovenfor og udføres ved gennemgang af dokumentation og registreringer samt interview og demonstration af udførelse af de opgaver, som skal omfattes af akkreditering.

Akkreditering vedrører også tekniske forhold såsom om udstyr er kalibreret og egnet til opgaven, om måleresultater er pålidelige og korrekt registreret og om der er styr på sporbarhed af måleinstrumenter, testede materialer og måleresultater.

AKKREDITERING FOR 4 ÅR

Såfremt virksomheden lever op til de stillede krav, vil den normalt få tildelt en akkreditering for en fire-årig periode. Laboratorier vil dog normalt starte med en tre-årig periode. Indenfor den periode vil DANAK gennemføre regelmæssige tilsynsbesøg.

Når virksomheden er akkrediteret, har den som udgangspunkt pligt til at benytte et akkrediteringsmærke fra DANAK på rapporter og certifikater, der vedrører de akkrediterede ydelser.

De akkrediterede ydelser, som en virksomhed efter udstedelse af en akkreditering kan udbyde, vil fremgå af DANAKs afgørelse om akkreditering og på DANAKs hjemmeside.

Læs mere om de akkrediterede virksomheder her.

HVEM HAR GAVN AF AKKREDITERING?

For en virksomhed betyder en akkreditering

  1. Lettere adgang til markeder og kunder, nemmere accept hos myndigheder af produkter eller ydelser samt vished for, at produkterne lever op til gældende regler/bestemte krav.
  2. Akkreditering kan i visse tilfælde erstatte myndighedskrav, således at anden regulering og kontrol ude hos virksomheden kan være af mindre omfang eller endda helt kan undgås.
  3. Adgang til EU's indre marked er i visse tilfælde betinget af notificering, som ofte bygger på akkreditering.
  4. Forbrugere får øget sikkerhed for, at produkter eller ydelser overholder fastsatte eller anerkendte specifikationer for både kvalitet og sikkerhed.
  5. Myndigheder kan sikre implementering af lovkrav ved at knytte dem til akkreditering.
LÆS MERE HER: